Vi fixar din tvätt på fläcken!

Skötselråd

Det är viktigt att följa skötselrådet som finns angivet i ditt plagg. Om det saknas skötselråd bör du alltid rådfråga en fackman innan du utsätter textilier för vatten eller tvättprodukter. Det spelar ingen roll vilket skötselråd som finns angivet i ditt plagg. En auktoriserad kemtvätt klarar av all slags tvättar. Men om plagget är äldre eller om textilierna redan blivit bearbetade med kemikalier kan det vara svårt att få bort fläckar även för en auktoriserad tvättinrättning. Om så är fallet bör du rådfråga tvättmästaren om hur ni ska gå vidare.


Vattentvätt

Baljan betyder att plagget kan vattentvättas i maskin eller för hand. Gradantalet inne i baljan anger den temperatur som ska användas. Ett streck under baljan anger vissa begränsningar i den normala tvättprocessen.

Kemtvätt

Kemtvätt symboliseras av en cirkel och bokstaven i mitten symboliserar vilket typ av vätska som plagget tål. Ett streck under cirkeln innebär vissa begränsningar i behandlingen. En begränsning kan till exempel vara att knappar eller applikationer måste avlägsnas innan tvätt.

Klorblekning

Triangelsymbolen visar om plagget kan klorblekas eller inte.

Strykning

Strykjärnsymbolen visar om plagget kan strykas eller varmmanglas. Punkterna i strykjärnet anger temperatur.


1 punkt= max 100oC
2 punkter=max 150oC
3 punkter=max 200oC

Torkning

En fyrkant med en symbol inuti anger hur plagget ska torkas.

Ej torktumlare, Tål torktumlare, Hängtorkning, Plantorkning, Dropptorkning.Mellan tvättarna

Att sköta om sina kläder mellan tvättarna är ett bra sätt att hålla dem i gott skick. Här är några råd från oss.

  • Häng plaggen på galgar av lagom storlek. Vik alltid byxor i pressvecken. Jeans och byxor av liknande material viker du i grenen.
  • Fuktiga ytterplagg kan du med fördel skaka av och hänga luftigt så att de får torka. Detta minskar unken lukt och risken för vattenringar. Vi vet att det kan vara jobbigt att få till det här direkt efter jobbet och föreslår att du tillåter dig att gå på toaletten innan.
  • Garderober kan ge kläderna en instängd lukt. Ta dig tid för att hänga dem utomhus för vädring ibland. Lyssna gärna på det bästa av Bob Dylan och drick en härlig Kombucha till!
  • Men (!) vädra inte kläder i fuktig luft för då biter sig dålig lukt och fläckar fast
  • Borsta plaggen med en mjuk borste ibland. Borsta hela plagget även fickor och sömmar.
  • Stryk aldrig smutsiga kläder för då kan du bränna fast fläckar i fibrerna. Tvätta säsongskläder innan du hänger undan dem. Dels kommer kläderna lukta bättre och se fräschare ut, men du kommer också bli så oerhört mycket stoltare över dig själv!

© Copyright Perkem kemtvätt