Skötselråd

Det är viktigt att följa skötselrådet som finns angivet i ditt plagg. Om det saknas skötselråd bör du alltid rådfråga en fackman innan du utsätter textilier för vatten eller tvättprodukter.

Det spelar ingen roll vilket skötselråd som finns angivet i ditt plagg. En auktoriserad kemtvätt klarar av all slags tvättar. Men om plagget är äldre eller om textilierna redan blivit bearbetade med kemikalier kan det vara svårt att få bort fläckar även för en auktoriserad tvättinrättning. Om så är fallet bör du rådfråga tvättmästaren om hur ni ska gå vidare.

Vattentvätt

Baljan betyder att plagget kan vattentvättas i maskin eller för hand. Gradantalet inne i baljan anger den temperatur som ska användas. Ett streck under baljan anger vissa begränsningar i den normala tvättprocessen.

Symboler för vattentvätt

Kemtvätt

Kemtvätt symboliseras av en cirkel och bokstaven i mitten symboliserar vilket typ av vätska som plagget tål. Ett streck under cirkeln innebär vissa begränsningar i behandlingen. En begränsning kan till exempel vara att knappar eller applikationer måste avlägsnas innan tvätt.

Symboler för kemtvätt

Strykning

Strykjärnsymbolen visar om plagget kan strykas eller varmmanglas. Punkterna i strykjärnet anger temperatur.

Symboler för strykning

  • 1 punkt= max 100oC
  • 2 punkter=max 150oC
  • 3 punkter=max 200oC

Torkning

En fyrkant med en symbol inuti anger hur plagget ska torkas.

Symboler för torkning
Ej torktumlare, Tål torktumlare, Hängtorkning, Plantorkning, Dropptorkning.

Klorblekning

Triangelsymbolen visar om plagget kan klorblekas eller inte.

Symboler för klorblekning

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *